A Villányi borvidék rejtett kincse.

Palkonyai pincefalu

Palkonya aprócska, szerény, fehérre meszelt műemlék présházai girbe-gurbán, hét lépcsőben helyezkednek el a faluvégi domboldal lankáján. Az alattuk található, löszös talajba vájt kicsiny pincékben tüzes, mélyvörös boritalok érnek.

A kicsiny présházak Pünkösdkor, az Ördögkatlan Fesztivál idején, valamint az őszi rendezvények során nyitják meg kapuikat.

A pincefalu szőlősgazdái többnyire asztali borokat készítenek, de szép számmal akadnak nagy élvezeti értéket nyújtó, testes vörösek is.

Európa Kulturális Faluja

Építészeti, népművészeti és néphagyományi értékei meseszép látványossággá, izgalmas úti céllá avatják Palkonyát. A présházak között sétálva egy réges-rég elfeledett világba csöppenhet az ember. A palkonyai pincesornak van egy különleges kisugárzása, egy szavakkal nehezen leírható jellegzetes bája.

A helyi emberek összefogásának és szívvel-lélekkel történő fáradozásának köszönhetően Palkonyát Európa Kulturális Falujának választották 2007-ben.

Halastavak és patakok

Palkonyát csendes, nyugalmas környezet jellemzi. A falucska kanyargó patakok által ölelt dimbes-dombos vidéken, a Villányi-hegység északkeleti lábánál helyezkedik el.

A pincefalu kristálytiszta vizű halastavak és patakok ölelésében fekszik, ezért a borozás mellett a vidék számos izgalmas kirándulási lehetőséget kínál az aktív kikapcsolodást kereső turisták számára.

Túraútvonalak

Palkonya környékén jó néhány jelzéssel ellátott túraútvonal várja a kerékpárral vagy túrabankccsal érkezőket. A falun halad keresztül a Nemzetközi ,,Három Folyó” kerékpáros túraútvonal. Gyalogos túrázók számára a Palkonya –Vylyan ösvény nyújt csodás látványt és élményt. A kényelmes, 4.5 kilméteres sétával végigjárható ösvény erdőn-hegyen-szőlőligeten át vezeti a túrázót.

2015 tavaszán hagyományteremtő szándékkal startolt el a Palkonyia Dűlőfutás. A présházak és szőlősorok között vezető hegyi terepen 9 és 19 kilométeres távot tehettek meg a futók. A megfáradt versenyzők számára a helyi pincék biztosítottak felfrissülést.

Mindezek mellett Palkonya meseszép panorámáját élvezheti, aki elsétál a pincesorral szemközt elhelyezkedő Mokos Családi Pincészethez vagy a pincészet felett található Weingarten szőlőhegyre.

Palkonya, a kulturális falu

A falu legnagyobb rendezvénye a Pünkösdi Nyitott Pincék, ekkor a szőlőfürt nedve mellett ételkülönlegességekkel, kulturális eseményekkel, népzenével és lovaskocsikázással várják a borrajongókat.

Másik népszerű rendezvény az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál, melyet minden év augusztusának első hetében rendeznek meg, és melynek Nagyharsány és Kisharsány mellett Palkonya is az egyik kiemelt helyszíne.

Baráti társaságokat, kalandvágyókat, szerelmespárokat és természetbúvárokat egyaránt sok szerettel vár Palkonya!

Aranysárga, eperpiros, meggybordó, biborlila szilva illatos gyümölcsborok társaságában egyszerűen csak élvezzük a környék nyugalmát, harmóniáját és érezzük itt jól magunkat – bármikor megadja ezt nekünk e festői szépségű falucska.