Szársomlyó túra – az ördögszántotta hegy felfedezése.

Szársomlyó túra

A Villányi-hegység legkülönlegesebb hegye a 442 méterre magasodó Szársomlyó. Területe alig több, mint 200 hektár. A hegy hossza 3,5 kilométer, szélessége 1-1,5 kilométer. Növény- és állatvilága ugyanakkor rendkívül változatos, s éppen ezért a Szársomlyó fokozottan védet természetvédelmi terület.

A hegyen 75 védett növényfaj található, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban.

Az év során más érdekességeket is felfedezhetünk a fokozottan védett hegyen, melynek látogatása csak szakvezetővel lehetséges.

Magyar kikerics Szársomlyó túra

A 19. század végén Janka Viktor botanikus fedezte fel a hegy különleges növényritkaságát, a magyar kikericset. Tudományos nevén: a Colchicum hungaricum-ot. Legkorábban nyíló tavaszi virágunk, februárban-márciusban virágzik, ám időnként már január elején, a hóvirágot is megelőzve virágot bont.

A napos déli lejtőkön a sziklagyepet ilyenkor apró liliomok díszitik. A virágok rendszerint fehérek, de előfordulnak rózsaszínes-fehér és halványlila változatok is. Legfeljebb 20 cm magasra nő.

Ritkasága miatt a magyar kikerics fokozottan védett. A Szársomlyó déli oldalán állománya több mint százezer tövet számlál.

A kora tavaszi virágos gyepszőnyegben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett kikerics túrák keretében gyönyörködhetünk.

Szársomlyó túra

A Szársomlyó túra körülbelül három órát vesz igénybe, 180 méter tengerszint feletti magasságról indul és a csúcs 442 méteren található.

A Szársomlyó csúcsára a DDNPI heti öt alkalommal

 • szerda
 • csütörtök
 • péntek
 • szombat
 • vasárnap

indít szakvezetéses túrákat.

 • A túra délelőtt 10 órakkor kezdődik, időtartama 3-4 óra.
 • Hossza: 5 kilométer.
 • A túra a Nagyharsányi Szoborparkból indul.
 • GPS: N45.856244 E18.430982

A túra útvonala sziklás terepen vezet, amely nedves idő esetén csúszóssá válhat. Lényeges a kényelmes, jó tartást biztosító túrabakancs és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, továbbá a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

A hegy tetejéről páratlan kilátás nyílik a villányi borvidékre, a szőlőültetvényekre, a Baranyai-dombság lankáira, falvaira, a Mecsekre, A Dráva-síkra, valamint a Horvátországban emelkedő Papuk-hegységre.

Szársomlyó túra részvételi díja

 • 18 éves korig 400 Ft /fő
 • felnőtt: 800 Ft /fő

A Szársomlyóra induló túrák résztvevői a szoborparkot ingyenesen megtekinthetik.

Fontos tudni, hogy a nagy érdeklődés miatt január-februárban, a kikerics virágzása idején a szombati napokon induló túrákra előzetes regisztráció szükséges.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósághoz történő előzetes bejelentkezés esetén más időpontokban is meg lehet ismerkedni a Szársomlyó páratlan természeti értékeivel.

Szársomlyó túra – további információ, bejelentkezés

Duna-Dráva Nemzeti Park
+36 (30) 405-4571
wodtkeddnp.kvvm.hu
www.ddnp.hu