A gyógyító víz és gyógyfürdő.

Harkányi Gyógyfürdő

A harkányi gyógyvíz egy szerencsés véletlen során 1823-ban került felfedezésre. A forróvíz gyógyhatását rövidesen tudományosan is igazolták, így 1825-ben elkezdődött a fürdő kiépítése.

A kénes gyógyvíz 50-70 méteres mélységből, egy úgynevezett karsztos mészkőrögből tör fel, átlagosan 62,5 C hőmérséklettel. A harkányi gyógyvizet közel 200 éve sikeresen alkalmazzák gyógyítására, rehabilitációra és egészségmegőrzésre. Hasonló összetételű és hatású gyógyvíz a világon még két helyen található, közülük Európához a Holt-tenger van a legközelebb.

Miért különleges a harkányi gyógyvíz?

A víz rendkívüli gyógyerejét a karbon-szulfid ásványi-anyag adja, amely a gyógyvízben oldott állapotban van jelen. A bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktív a szervezetbe jutása, felszívódása 150-szeres egyéb kénvegyületekkel összehasonlítva. Ezt a vegyületet a világon először itt fedezték fel az 1860-as években.

Milyen betegségek kezelhetők a gyógyvízzel?

Nőgyógyászati betegségek

A harkányi gyógyvíz segítségével hatékonyan kezelhetők különféle nőgyógyászati problémák és a meddőség bizonyos formái is. A balneoterápiával tartós állapotjavulást, gyógyulást segíthetnek elő, alacsony költséggel, a gyógyszerfogyasztás csökkentésével, mellék- és utóhatásoktól, valamint szövődményektől mentesen.

A víz kén-, illetve szulfidtartalma erőteljes izomlazító, értágító, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a szövetek vérátáramlását, fokozza a tüszőhormon és sárgatest-hormon képződését, gátolja a gyulladásos folyamatokat. Mindemellett igazoltan bétaendorfin („boldogsághormon”) fokozó is, ezáltal közvetve pozitív pszichés stresszoldó hatása is számottevő.

A kénes víz jelentős mértékben javítja a terhesség esélyét.

Felmérések tapasztalatai igazolják, hogy háromhetes gyógyvizes és kiegészítő fizioterápiás gyógykúra eredményeként, ismeretlen eredetű elsődleges meddőség esetében 37%-ban, az ún. másodlagos meddőségben – ahol korábbi sikeres terhességet követően sikertelenek a gyermekvállalási kísérletek – 52%-ban következett be egy éven belül terhesség. E terhességek 80%-ából élő gyermek született.

Pikkelysömör-Pszoriasis

Gyógyulást hoz a víz Harkányban a pikkelysömörben szenvedőknek is. Klinikai vizsgálatok is alátámasztják a harkányi gyógyvíz hatékonyságát a psoriasis betegség gyógyításában. Akár egy hetes fürdőkúra után a beteg bőrén látványos a változás, két-három hetes kezelés után pedig hónapokra tünetmentessé válnak a betegek.

A kezeléshez kevesebb gyógyszerre illetve kisebb koncentrációjú kenőcsökre van szükség és egyidejűleg folyhat a bőrtünetek, valamint a szövődményes ízületi panaszok gyógyítása. Ezek alapján a gyógyvíz ideális kiegészítője a konvencionális gyógyszeres-, kenőcsös- valamint fényterápiáknak.

További részleteket a harkányi psoriasis centrum oldalán olvashat.

Mozgásszervi betegségek

A szervezetbe jutó kén a porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában játszik fontos szerepet. A mozgásszervi betegek 90%-a ízületi- és gerincbántalmakban szenved, elsősorban a teherviselő ízületek, a csípők, térdek, bokák üvegporcai mennek tönkre. Ezeknek az ízületi porcoknak a felépítésében olyan szerves molekulák vesznek részt, amelyek hangsúlyos eleme a két vegyértékű kén.

A gyógyvíz kémiai hatása révén a harkányi kúra során a vízben lévő kén beépül a porcokba. Részt vesz a gyógyításban a víz felhajtóereje is, a hidrosztatikai nyomás, amelynek révén a vízben csökken a testsúly, azaz a teherviselő ízületek terhelése, és a hidrodinamikai hatás, valamint a hőhatás.

A Harkányi Gyógyfürdő

A gyógyfürdő 5.000 négyzetméternyi fedett három szintje öleli körül a kettő – egyenként is – részben fedett nagyméretű gyógymedencét. A 2.100 négyzetméternyi vízfelületet kínáló gyógymedencéket ülőpados formában alakították ki – mindemellett, a 110-153 centiméteres vízmélység lehetővé teszi a felszabadult mozgást.

A medencék nyáron 28-34 °C-os, míg télen 34-38 °C-os állandó vízhőfokkal várják a gyógyulni, felüdülni vágyókat. A fürdő népszerű és díjtalan szolgáltatása a hét minden napján, napi két alkalommal igénybe vehető gyógytornász által vezényelt zenés vízi torna.

A fürdések, kezelések után virágokkal tarkított, tágas pihenőterekben lehet megpihenni. A gyógyfürdő épületében ingyenesen használhatók a pihenőágyak. Szezonban szépen gondozott park, hűs árnyékot adó platánfák és hatalmas pálmák várják a csendes lazításra vágyókat.

A fürdő egész területén több meleg konyhás vendéglátóegység, gyorsétterem, büfé , lángosos és palacsintázó is üzemel. Szezonon kívül étterem és büfék várják a vendégeket.

A gyógyfürdőről további információt és jegyárakat itt találhat.

A harkányi gyógyvíz összetétele:

Alkotóelem mg/l
Nátrium 158,00
Ammónium 1,88
Kalcium 50,00
Magnézium 11,20
Kálium 15,50
Vas 0,01
Kationok összesen 237 mg/l
Nitrát 0,40
Klorid 105,00
Bromid 0,61
Jodid 0,12
Fluorid 1,39
Hidrogén-karbonát 525,00
Szulfát 6,90
Szulfid 12,40
Anionok összesen 652 mg/l
Metakovasav 55,00
Szabad szénsav 242,00
Összesen 990 mg/l